En dag på jobbet (eller ekvationen som inte gick ihop)
3 sjuka kollegor.
17 kärnfriska och livliga barn.
Och så jag.
Nämnde jag förresten att vi håller på att renovera vår hall och entré och att 37 barns alla extrakläder ligger i plastpåsar på personaltoaletten, att alla korridorer är överbelamrade med ytterkläder, galonkläder, vinterskor och gummistövlar och att vi släpat hyllor och instruerat målare hela dagen samtidigt som vi har försökt vara pedagoger?
Trött är bara förnamnet.
Men det blir i alla fall fint i hallen och alla mina 17 barn har lekt kiosk (en tom kartong kan användas till mycket!), byggt kapla-torn och haft mysigt ute i solen.
Sa jag att jag är trött?
Permalink Jobbet Kommentarer (0)
Tillit
Halsbandet består av rosenkvarts, pyrit och bergkristall samt ett kinesiskt feng shui-mynt för god chi-energi och i beskrivningen står det; "För upplevelsen att du är älskad precis som Du är. Kärlek och framgång kommer ur att Du kan vila i det som är, vad det än är. Lycka till! Känn tillit!"
Permalink Filosofiska funderingar Kommentarer (1)
Identitetsförvirring
Jag läste för en tid sedan ett uttalande som stämmer oerhört väl överens med det sätt på vilket jag nu kämpar för att förändra mina tankemönster och mitt agerande.
Jag minns inte den exakta lydelsen men det gick ut på att det är viktigt att sätta en gräns mellan sin person och sitt yrke, något som jag alltid har haft väldigt svårt för. På frågor om vad jag arbetar med har svaret alltid blivit; "Jag är lärare." Missförstå mig rätt, jag är stolt över mitt yrke och min yrkesidentitet men jag är inte mitt yrke och det här innebär för mig en mycket betydelsefull skillnad. Tidigare har jag alltid varit lärare, nu arbetar jag som lärare.
Skillnaden kan tyckas hårfin men för mig är den milsvid. Jag är inte längre mitt yrke och det är något jag verkligen måste träna på. Jag måste lära in ett helt nytt tankesätt, ett helt nytt agerande och ett helt nytt förhållningssätt till mitt jobb och till mig själv.
Från att alltid på ett eller annat sätt alltid ha varit summan av mina prestationer - idrottstjejen, toppstudenten, läraren kan jag nu inte längre värdera mig i prestationer, i en yrkesidentitet. Nu måste jag lära mig att bara vara - Jenny - och att vila i det och lära mig acceptera att det faktiskt räcker.
Permalink Filosofiska funderingar Kommentarer (0)
Gåshud
Vilken text, vilken styrka, vilket hopp!
Permalink Musik Kommentarer (0)
Att "känna sig utbränd"...
"Jag orkade mig iväg till solariet iallafall. Min kropp är trött och min rygg värker,ajajaj. Känner mig utbränd. Skulle behöva åka på en SPA resa någonstans snart känner jag. Undrar vilket som är bäst?hm."
"Ska klä på mig och ta en lång powerwalk runda snart. Skönt att rensa tankar och tänka positivt. Sen får jag se vad jag ska göra resten av den här dagen....Men en sak är säkert,jag är utbränd." Linda Rosing
Det riktigt kliar i mig att få kommentera denna C-kändis blogginlägg men lämpligt nog har hon valt att stänga av kommentarsfunktionen. Kanske lika bra det då hon har skrivit mycket kring detta ämne de senaste dagarna som verkligen fått mig att gå i taket. Därför blir det ett inlägg skrivet i affekt och helt utifrån egna upplevelser. Det är säkerligen inget välformulerat debattinlägg och det lär finnas hål i argumentationen för den som känner för att leta sådana men det är vad jag tänker och känner, just nu.
För det första; man "känner sig inte lite utbränd". Är man "totalt utbränd" som hon påstår sig vara, då blir man inte bra av en spa-helg eller en fika med kompisarna. Man orkar inte festa, tvätta, städa eller powerwalka. Och man orkar definitivt inte sitta och skriva om det... Du klarar för det mesta inte ens av att inse att och reflektera över att du faktiskt är "utbränd".
Är du "utbränd" (d v s är diagnosticerad med utmattningsdepression som det kliniska begreppet egentligen lyder) då hjälper det inte att "tänka positivt", att se en rolig film etc, åtminstone inte i det första, mest akuta läget. Då får du vara jävligt glad om du tar dig ur sängen på morgonen, för att inte tala om att borsta tänderna och ja visst ja, frukost kanske? Självklart är det till stor hjälp för tillfrisknandet om man är positiv och försöker göra saker som man mår bra av men det tar tid innan man ens orkar tänka i de banorna. Den första tiden är det en utmaning bara att överleva.
För en tid sedan slog tidningarnas löpsedlar upp nyheten att Charlotte Perelli var utbränd. I artikeln kunde man läsa att hon var "totalt utbränd" och att läkaren hade sjukskrivit henne i två veckor. Två veckor!? Mina första två månader som sjukskriven gick åt till att försöka få själva existensen på rätt köl igen.
Jag blir rent ut sagt förbannad på alla, kända och okända, som svänger sig med begreppet som om det vore ett modeord. Det har blivit något man tar till när man känner sig sliten men till vilket syfte? Är det för att få tröttheten att låta mer dramatisk eller bara ren okunskap? Denna "mode-utbrändhet" känns ärligt talat som ett hån mot oss som verkligen drabbats.
En sak är dock säker, 99 % av de som påstår sig vara "utbrända" har inte ens nosat på det allvarliga sjukdomstillstånd det faktiskt är.
Jag har varit där och jag är på god väg ut ur utmattningsdepressionen men det har tagit mig dryga fem år (om man räknar bort de två åren före då jag egentligen borde ha satt stopp, innan det gick så långt att min kropp gjorde det) och en jäkla massa arbete. Min väg tillbaka till livet har lett mig till nya bekantskaper, nya tankar och handlingar och på sätt och vis är jag nog en helare människa idag än jag hade varit om jag fortsatt i samma gamla hjulspår. Jag kan inte säga att jag är glad över sjukdomen, det är inget jag önskar någon, men jag börjar känna att jag har gjort det bästa av det som blev.
Jag vet inte om jag någonsin kommer att bli hundraprocentigt återställd med allt vad det innebär men jag är glad för varje litet steg i rätt riktning.