Jag - en trollslända?

Trollslända


 

Idag blev jag jämförd med en trollslända. En trollslända som behöver tid på sig att kläckas, som har många skal omkring sig som den måste ta sig igenom innan den kan veckla ut vingarna och flyga fritt. En trollslända som är oerhört vacker, stark och skir på samma gång, när den väl gått igenom den långa processen att ta sig ut ur sina skyddande skal. 


En stunds googlande gav mig lite mer information:
 
När larven är redo att kläckas klättrar den upp på ett vasstrå eller liknande och letar efter en lämplig kläckningsplats. Först när den funnit rätt plats och rätt miljö övergår den till att andas luft och pumpar på så vis in luft i vävnaderna.

Den vuxna sländan tar sig långsamt ut ur sitt skal. Kläckningen tar ofta många timmar och den färdiga sländan är mycket mjuk och sårbar den närmaste tiden efter kläckning. Hon sitter stilla och väntar tills vingarna styvnat och hela kroppen fått sin slutliga färg. Sedan bär det av upp i luften över försommargröna stränder. På grässtrået sitter den tomma larvhuden kvar som en konkret påminnelse om att livet går vidare även i insekternas värld.

Trollsländorna sägs vara bland de allra bästa och snabbast flygande insekterna, när de väl vecklar ut sina vingar.



Det kanske inte är så illa att vara en trollslända?


(Fakta samt bild är hämtade här och här.)
Postat av: Misen

Nej, det är en vacker liknelse. Det stod också att larven ömsar skinn typ 15 gånger i sin vattenpöl, så det är en lång process att ta sig ut som trollslända, men helt klart värt det. Men, jag tycker redan att du är en vacker trollslända! Tack för uppmuntrande och de fina orden, de värmer! Kram!

2008-08-26, 18:35:48 - URL: http://homeostas.blogg.se/
Postat av: Liselott

En mycket vacker liknelse, nära poetisk liknelse tycker jag. :D Välbeskrivet.



Och dessutom en träffande beskrivning. Du är en vacker trollslända och sen när det blir fart på vingarna, då jäklar kommer du att sväva överallt! Kramar Liselott

2008-08-28, 17:52:08 - URL: http://measiwannabe.blogspot.com/
Postat av: Anna

Jättevacker liknelse. Tror att vrå trollslända är på väg ut ur sitt skal och då hoppas jag hon flyger ner till blekinge!! stor kram

2008-08-28, 20:10:12 - URL: http://frokenannas.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!